Plante toxice pentru pisici

Nu toate plantele sunt sănătoase! Află care sunt cele mai întâlnite plante toxice pentru pisici.

Grădina a început să înflorească și pisica roade fericită plantele din ea. Pe cât de frumos ar părea acest scenariu, el poate pune viața felinei în pericol. Nu orice plantă este sănătoasă pentru pisică! Asigură-te că nu ai în grădină sau în locuință plante toxice pentru pisici. Citește acest articol pentru a afla ce este otrăvitor pentru pisici.

Simptome: care sunt semnele tipice de intoxicare?

Dacă pisica a mâncat o plantă otrăvitoare, semnele bolii depind de doza ingerată. Însă semnele tipice de otrăvire sunt:

  • Salivare intensă
  • Vărsături
  • Diaree
  • Atacuri de apoplexie sau chiar paralizie
  • După caz, probleme respiratorii sau probleme ale ritmului cardiac

În funcție de doză pisicile pot chiar muri ca urmare a otrăvirii. Dacă suspectezi că felina ar fi ingerat o plantă otrăvitoare, consultă veterinarul cât mai repede posibil.

Ce plante sunt otrăvitoare pentru pisici?

Plante de apartament otrăvitoare pentru pisici

Ierburile sunt foarte sus pe lista de interes a pisicii. Ea are nevoie de acestea pentru a putea regurgita ghemotoacele de păr. Așa că s-ar putea să trebuiască să îți sacrifici o plantă de interior și să o lași la dispoziția pisicii.

Cu toate acestea trebuie să ai grijă, pentru că poți avea în locuință plante periculoase pentru pisici. Ține următoarele plante departe de casa sau balconul tău:

NumeProprietăți
AgaveMembrana mucoasă a animalului se inflamează după ce mănâncă această planta suculentă.
Ficus plângător (Benjamini)Inflamațiile membranei mucoase, vărsăturile și diareea sunt semne tipice ale otrăvirii din cauza ficusului plângător.
Arbore de cauciucAceastă plantă de interior este ușor otrăvitoare pentru pisici.
HortensiaHortensiile sunt doar ușor otrăvitoare pentru pisici.
LeandruDin fericire leandrul, care este extrem de otrăvitor pentru pisici, are un gust amar.
Orhideele de orice tipAceste flori otrăvitoare pentru pisici sunt foarte dăunătoare chiar și în cantități mici.
CrăciunițaCrăciunițele, populare mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, sunt plante otrăvitoare pentru pisici, câini și chiar și pentru copii.

Ai în grădină plante toxice pentru pisici?

Dacă ai o pisică de curte, cu siguranță se va bucura atunci când grădina începe să înflorească primăvara. Dar asigură-te că aceasta stă departe de următoarele plante otrăvitoare pentru pisici.

NumeProprietăți
AloeToxina Aloin întâlnită în frunze este otrăvitoare pentru majoritatea animalelor.
CyclamenSaponina toxică cauzează dificultăți respiratorii și duce la probleme grave de circulație.
IederaDacă pisica ingerează iederă, s-ar putea să saliveze excesiv, să vomite și, în cel mai rău caz, să sufere de crampe și paralizie.
FerigaFerigile (de exemplu Pteridium aquilinum), care sunt printre cele mai otrăvitoare plante, afectează măduva spinării la oameni și la animale din cauza enzimei tiaminază.
LiliaculLiliacul are flori toxice pentru pisici, dar și scoarța sau alte componente ale plantei pot fi periculoase.
ZambilaAceastă plantă stimulează membranele mucoase ale pisicii.
Tipuri de crocusAceste plante tip liliac sunt frumoase și în același timp extrem de toxice pentru pisică. Otrava ce o conține, picrococina, cauzează probleme gastrice și uneori simptome severe de intoxicație.
Crinul din valeGlicozidele din flori și fructe cauzează o aritmie cardiacă severă la pisici. O doză prea mare poate duce la un stop cardiac fatal.
NarcisaAceastă plantă, odată ingerată, cauzează pisicii probleme gastrice severe, precum și și probleme de echilibru.
FilodendronAtenție: filodendronul, cunoscut și ca prietenul pomilor, este extrem de otrăvitor pentru pisici, afectând rinichii acestora.

De ce mănâncă pisicile plante?

Atunci când își curăță blana cu limba lor aspră, pisicile înghit multe fire de păr. Părul se amestecă în stomac cu saliva și se adună în ghemotoace mari. Mai ales pisicile cu păr lung sunt foarte afectate de acest fenomen. Dacă ghemotoacele ajung să fie prea mari și nu ajung în intestin, pisica le va vomita.

Felinele mănâncă plante pentru a încuraja eliminarea ghemotoacelor. Fibrele ierburilor non-toxice au un efect de susținere și previn indirect obstrucții intestinale periculoase.

Poți ajuta pisica cu cereale proaspăt culese, iarbă sau iarba-mâței din comerț. Pe lângă asta, aceste plante te vor ajuta să ții pisica departe de cele otrăvitoare.

Pentru a te asigura că blănoasa ta „culege” ierburile potrivite ar trebui să fii atent la marginile firelor de ierburi. Acestea ar trebui să fie netede și nu tăioase. Ierburile ascuțite pot răni grav cavitatea orală a pisicii sau pot rămâne blocate în esofag.

Plante non-toxice pentru pisici

Există și unele plante non-toxice, apetisante pentru pisici. Printre acestea, în topul preferințelor felinelor se numără următoarele trei:

  1. Iarba-mâței

Această plantă foarte cunoscută printre stăpânii de pisici, conține o substanță stimulantă. Efectul său face ca multe pisici să intre într-o stare de euforie, astfel încât ele vor să se joace cu planta.

Însă alte pisici sunt complet neinteresate de catnip. Motivul exact pentru acest lucru nu este încă clar. Planta este deseori întâlnită în jucării de pisici sau alte obiecte (de ex. ansambluri de cățărat).

Citește și articolul nostru despre Iarba-mâței.

  1. Cimbrul pisicii

Mirosul cimbrului pisicii (lat. Teucrium marum) este de asemenea atrăgător pentru unele pisici. Planta provine din regiunea mediteraneeană de vest și o poți crește în ghiveci sau grădină.

Deși aceste plante mov și frumoase au un miros cam puternic pentru stăpânii de pisici, majoritatea felinelor sunt atrase de cimbrul pisicii, chiar dacă este uscat.

  1. Valeriana

Valeriana (lat. Valeriana officinalis) este o altă plantă ce stârnește interesul multor pisici. Pisicilor le place să se rostogolească în această iarbă, ce miroase ca lemnul de camfor atunci când e uscată. Le poți auzi cum miaună de plăcere. Nu se cunosc foarte multe despre originile acestui comportament.

Acum că ai aflat care sunt plante toxice pentru pisici, citește și articolul nostru despre plantele otrăvitoare pentru câini.

Related Post

One thought on “Plante toxice pentru pisici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *